Goedkope overkapping voor tomaten

goedkope overkapping voor tomaten

Tomaten houden van vocht, maar niet van bovenaf. Een tomatenkas biedt dan uitkomst. Ik koos voor een overkapping van elektriciteitsbuizen en gewapende folie.



Waarom tomatenplanten niet van regen houden


Tomatenplanten hebben bij teelt in de open lucht en vochtig weer al snel te lijden van schimmelinfecties zoals de gevreesde ziekte phytophthora. Dat is een kwaal waar trouwens ook aardappelen last van kunnen hebben. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je tomatenplanten niet nat worden.

Houten overkapping met gewone plastic

Afgelopen jaar had ik als volslagen leek een vierkant houten raamwerk gemaakt. Dat had ik met gewone transparante plastic afgedekt. Niet bepaald een succes:

  • het hout is aan houtrot onderhevig;
  • en er bleef water op de overkapping staan. 

Na elke hoosbui spoedde ik mij als een hazewind naar mijn weiland om van binnenuit de plassen weg te drukken. Een hopeloos geklieder. Het plastic scheurde als gevolg van die waterdruk steeds verder in. Het waaide alle kanten uit. Tevergeefs probeerde ik de constructie steeds weer op te lappen. Ik was blij dat ik uiteindelijk kon oogsten. Die oogst was overweldigend en lekker. Maar het was dus allemaal niet zonder slag of stoot verlopen.

Een betaalbare tomatenkas

Dit jaar ging ik op zoek naar een constructie die én goedkoop én duurzaam was. Duurzaam in de zin van niet gevoelig voor slijtage. Bovendien moest de overkapping het regenwater vanzelf afvoeren. Een “plat dak” was uit den boze. In tuincentra zag ik de allermooiste kant-en-klare tomatenkassen. Erg verleidelijk natuurlijk. Maar biologisch gekweekte tomaten smaken verrukkelijk, maar ze moeten wel betaalbaar blijven, nietwaar?

Elektriciteitsbuis: goedkoop en duurzaam

Een overkapping met “plat dak” is niet echt handig. Ik moest dus op zoek naar een buigzame constructie voor een ronde overkapping. Uiteindelijk viel mijn keus op elektriciteitsbuis:

  • spotgoedkoop;
  • duurzaam;
  • en uitermate buigzaam. 

Een lengte van 3 meter kost hooguit 80 eurocent. Helaas kon ik met 3 meter buis geen overkapping maken waarin ik rechtop kon staan. Ik had dus wat extra buislengte en enkele koppelstukken nodig. Maar de materiaalkosten stonden in geen verhouding tot de prijs van een kant-en-klare tomatenkas uit het tuincentrum.

Raamwerk voor nauwelijks 10 euro

Voor pakweg 10 euro was het raamwerk gereed:

  • sla aan beide uiteinden van de kas twee paaltjes in de grond, hoogte 1.70 meter;
  • verbindt voor de stevigheid beide paaltjes met een dwarslat;
  • in die dwarslat heb je vooraf met een tussenafstand van 30 cm. gaten voorgeboord;
  • door die gaten voer je de elektriciteitsbuizen door;
  • die hebben daardoor vrijwel geen bewegingsruimte en op die manier verbind je de losse delen met elkaar tot een stabiele constructie;
  • de uiteinden van de buis duw je zover als mogelijk in de aarde


Gebruik gewapende folie als afdekking


Je grootste investering is de plastic folie. Ik had de ervaring dat gewone plastic daarvoor ongeschikt was. Elk gaatje daarin voor de bevestiging (punaises, draad etc.) scheurde binnen de kortste keren uit:

  • ik kocht verstevigde plastic waarin een raster van fijnmazig (nylon?) draadwerk was aangebracht;
  • bovendien waren de zijkanten daarvan nog eens extra verstevigd. Hierin konden gaatjes worden aangebracht voor het doorvoeren van bindmateriaal. Op die manier konden die plekken niet meer inscheuren.


Investering voor jaren

Maar eerlijk is eerlijk. De 'gewapende' folie was niet bepaald goedkoop: 5 meter ervan kostte bij AVEVE 10,95 euro de meter. De rol was 2 meter breed. Toch een investering van 55 euro. Maar ik troost me met de gedachte dat het materiaal in volgende jaren hergebruikt kan worden.