- Link ophalen
- X
- Andere apps
- Link ophalen
- X
- Andere apps
Sinds jaar en dag bestel ik mijn biologische zaden bij de firma Van der Wal in Hoogeveen. Prima zaden, maar het gaat uiteraard wel gepaard met verzendkosten. Bij toeval zag ik deze winter dat Intratuin ook een speciale afdeling met biologische groentezaden had. Bij wijze van proef kocht ik er twee soorten tomatenzaden (Solanum Lycopersicum). Kerstomaten van het merk Cerise en pruimtomaten, merk Roma VF.
Roma-pruimtomaten, weinig vocht en stevig van structuur
Het was vooral de Roma-tomaat die me bezig hield. Deze pruimtomaat zou erg geschikt zijn voor gebruik in de soep omdat ze weinig vocht en veel vruchtvlees bevat. De letters VF achter de Roma tomaat staan voor resistentie tegen bepaalde schimmelziekten. Dat geeft me dan weer te denken omdat ik juist voor biologisch zaadgoed opteer omdat daarbij geen schimmelwerende middelen worden ingezet.
Bruine plekken aan de onderzijde
Opmerkelijk bij de Roma-tomaat was dat ze aan het begin van het seizoen een bruine afgeplatte onderkant hadden. Ook werden ze vrij snel rot. Ik vroeg me af of er sprake was van een ziekte of dat dit een normaal verschijnsel was bij deze soort. De bruine plek sneden we weg en de rest aten we wel op.
Nauwelijks ‘dieven’ in de oksel van de Roma-plant
Ook de struik van de Roma-tomaat was opvallend. Waar een normale tomatenplant toch al gauw de hoogte opzoekt, bleef de Roma-struik kort en gedrongen. Een beetje knoestachtig zelfs. Het leek in niets op de ranke tomatenplanten die ik normaal gewend was. Wat ook opviel was dat er nauwelijks ‘dieven’ in de oksels van de plant verschenen. En als ze er al waren, zag je ze nauwelijks in de kluwen aan scheuten. Absoluut geen sieraad voor het oog dus.
Felrode kleur en heerlijk van smaak
Omstreeks begin augustus, we waren al geruime tijd aan het plukken van onze tomaten, begon ook de Roma-tomaat zich beter te ontwikkelen. Tomaten in overvloed, mooi stevig en rood van kleur. En nu puntig aan de onderzijde. We plukten ze zodra ze wat ‘kleur op de wangen hadden’ en lieten ze narijpen in de buurt van appelen of bananen. Na enkele dagen waren ze met hun felrode kleur een lust voor het oog en heerlijk van smaak. Heel anders dan de zoetachtige trostomaten die we gewend waren. Een beetje zoutachtig zelfs. Anders, maar zeker niet minder lekker.
- Link ophalen
- X
- Andere apps