- Link ophalen
- X
- Andere apps
- Link ophalen
- X
- Andere apps
De eerste pruimen kwamen dit jaar niet uit ons weiland in het buitengebied maar van de pruimenboompjes die dit voorjaar werden aangeplant in onze huiswei.
Aanplant pruimenbomen in onze fruitwei
In het voorjaar van 2015 lieten we door IKL drie pruimenbomen (hoogstam) planten in onze fruitwei in het buitengebied:
- Reine Claude d‘ Althan;
- Hauszwetsche (bakpruimen);
- Opal.
Vooral van de Reine Claude D ‘Althan hadden we veel verwachtingen. We mochten deze pruimen elk jaar plukken bij een fruitteler uit de buurt. Een delicatesse: groot, zoet en lekker sappig. Helaas heeft onze boom in het buitengebied twee jaar na aanplant nog geen enkele pruim opgeleverd. Niet geheel verwonderlijk voor 2017, omdat alle bloesem bevroren was.
Aanplant pruimenbomen in onze huiswei
Eind 2015 gingen we na 37 jaar kleiner wonen. We betrokken een patio-bungalow. En we reserveerden aan de zijkant daarvan een strook van pakweg 3 bij 50 meter voor een kleine huiswei. We lieten ook dáár in het voorjaar van 2017 drie pruimenbomen (hoogstam) planten:
- Reine Claude d’ Oullins;
- Hauszwetsche (bakpruimen);
- Blue Belgique.
Het verbaast ons dat we van alle drie deze pruimenbomen vijf maanden later al pruimen kunnen plukken. Kennelijk bood de ligging in de bebouwde kom toch betere bescherming tegen de strenge vorst.
Hoelang duurt het voordat fruitbomen vrucht dragen?
Vraag ik aan fruittelers hoelang het zal duren voordat onze nieuwe aanplant vrucht draagt, dan krijg ik steevast als antwoord: “over 3 à 4 seizoenen”. Maar onze pruimenbomen in de huiswei bewijzen dus het tegendeel. Aangeplant in februari 2017, konden we midden juli 2017 al smullen van overheerlijke Reine Claude d’ Oullins. Daarbij past wel de aantekening dat we ze niet te veel lieten rijpen. En gisteren, 22 juli plukten we onze eerste bakje pruimen Blue Belgique (zie foto hierboven). En hoewel ook die nog enkele dagen hadden mogen rijpen, waren ze ook weer overheerlijk. Als alles naar wens verloopt, kunnen we begin augustus ook al onze eerste bakpruimen oogsten. Volop productie dus uit onze huiswei. De beweringen van de fruittelers vragen dus om enige nuancering.
Onderstam mee bepalend voor de vruchtzetting
Overigens las ik in dit verband ergens een interessante en aannemelijke uitleg als reactie op een forumvraag. Iemand gaf aan dat fruitbomen worden geënt op een onderstam die voor een groot deel mede bepalend is voor de groei. Een krachtige onderstam gaat gepaard met sterke groei: grote takken en weinig bloesem. En weinig bloesem betekent weinig fruit. Een minder krachtige onderstam geeft minder groei maar eerder bloesem. En dus ook sneller fruit. Voor kleine huistuinen worden doorgaans fruitbomen verkocht met een minder krachtige onderstam. Die bomen mogen immers niet te groot worden en de hobbytuinder wil snel oogsten.
Fruitbomen al dan niet met kluit
Fruitbomen die in een pot gekweekt zijn, kunnen al vanaf het eerste jaar vruchten dragen. Meestal werden ze al een keer verplant en de pot remt de groei. Dat komt de vruchtvorming te goede. Maar is er sprake van een fruitboom zonder kluit met zwakke onderstam, dan kan het wel eens meerdere jaren duren voor er vruchten aan groeien.
Zijn hoogstambomen minder kwetsbaar bij vorst?
Door koude voorjaar van 2017 zal de fruitoogst voor veel professionele fruittelers catastrofaal uitpakken. Als gevolg van enkele nachten strenge vorst zijn er complete plantages In het Maasdal die geen enkele vrucht dragen. Dat geldt helaas ook voor deze hobby-tuinder met zijn hoogstambomen in het buitengebied. Het roept bij mij de vraag op in hoeverre hoogstambomen meer of minder kwetsbaar zijn voor strenge vorst. Wie het weet mag het zeggen.
Voldoende zonlicht
De huiswei bij onze patio-bungalow ligt aan de westzijde, min of meer ingeklemd tussen de muren van onze patiobungalow en meerdere hoge bomen van een gemeentelijk plantsoen. Vraag was daarom om ze wel voldoende zonlicht zouden krijgen. Inmiddels blijkt dat de keuze voor hoogstam een goede keuze was. De boomkruinen steken immers net boven onze patio-muren uit en ontvangen praktisch de hele dag zonlicht. En als ik dat goed begrijp, doet de fotosynthese haar werk juist op de bladeren van planten.
- Link ophalen
- X
- Andere apps
Reacties
Een reactie posten