Waarom zou je biologisch bemesten?

biologisch bemesten
Een oud spreekwoord zegt: "Regen is zilver, maar bemesten is goud." Maar gaat het om de vraag welke meststof het meest geschikt is, dan lopen de meningen uiteen. Stel je de vraag bij AVEVE? Dan krijg je advies om kunstmest te gebruiken. "Planten hebben voedingsstoffen nodig in een zorgvuldige samenstelling. U moet toch ook eten meneer?" En eerlijk is eerlijk. Stiekem ben ik altijd stinkend jaloers op de grote knollen selderij in buurmans tuin. Krijn Spaan daarentegen, al meer dan 50 jaar kweker en hovenier, adviseert een tuin vrij van kunstmest. Chemie hebben we volgens hem niet nodig in de tuin. Tegenwoordig zijn er immers veel manieren om de tuin biologisch te bemesten.


Kunstmest of biologische mest?


Als de temperaturen weer oplopen, gaan de planten weer groeien. Daarvoor is veel energie nodig. Energie die we geven in de vorm van mest. Kunstmest is weliswaar goedkoop maar funest voor het bodemleven. Op langere termijn leidt het tot groeistoornissen. Juist in de moestuin moet je het doen zonder kunstmest, want kunstmest is als doping:
  • de groenten groeien ongelooflijk snel;
  • ze zijn daardoor zacht en week;
  • en vatbaar voor allerlei plagen;
  • qua smaak daarentegen, stellen ze erg teleur.

Doordat de groenten erg zacht en week zijn, kan je ze ook niet goed bewaren. Ze zijn dus erg aan bederf onderhevig.

De ecologische voetafdruk van kunstmest


Ook de ecologische voetafdruk is niet om te juichen. Kunstmest maakt men van synthetische en milieuvreemde stoffen. Zo is om één kilogram kunstmest te produceren, ongeveer twee liter aardolie nodig. Reden genoeg om alternatieven te proberen.

Lekker en gezond met biologische mest

In tegenstelling tot kunstmest is biologische mest goed voor het bodemleven. Het zorgt voor gezonde en sterke planten. Persoonlijk ben ik met de materie onvoldoende bekend. Maar ik neem aan dat 'biologisch' staat voor 'organisch materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong'. Toch geen geruststellende gedachte als men bedenkt dat de intensieve veehouderij tegenwoordig bol staat van de hormonen en antibiotica. Voor mijn mest doe ik daarom een beroep op een kleinschalige biologische boer uit Sint Geertruid. Elk jaar bezorgt hij mij een grote wagen 'eerlijke'mest.



In het voorjaar compost

Naast biologische mest raadt Krijn Spaan aan om in het voorjaar compost te strooien. Er gaat niets boven eigen compost. Groenafval verdwijnt in ons huishouden niet in de groene afvalbak, maar wordt 1 à 2 maal per week naar ons weiland gebracht. Daar belandt het op de composthoop. Wie zich die moeite niet wil getroosten kan compost ook kopen in tuincentra. Krijn Spaan raadt aan om in dat geval gft-compost te vermijden want die kan schadelijke stoffen bevatten.